Голямата поетеса Федя Филкова почина на 70, съобщи БНР.  Тя

...
Голямата поетеса Федя Филкова почина на 70, съобщи БНР.  Тя
Коментари Харесай

Почина Федя Филкова

 Голямата поетеса Федя Филкова умря на 70, заяви БНР.  Тя е създател на осем стихосбирки, превела е повече от 20 книги с немскоезична лирика и прозаичност. Дългогодишен редактор в издателство " Народна просвета “ (1982 – 1992).

След демократичните промени в България през 1989 година работи като държавен специалист и посланик, културен аташе в българското посолство във Виена (1992 – 1995), външнополитически секретар на президента  (1997 – 2002) и консултант в българското посолство в Берлин (2005 – 2008).

Носител е на Австрийската държавна премия за живописен превод за 1995 година През 2015 година е отличена с премията " Златен век “ – " Печатът на Симеон Велики “, на Министерството на културата.Стихотворенията ѝ са превеждани на разнообразни езици, а през 2013 година на немски език в превод на Андреас Третнер излиза антологично издание със 77 нейни стихотворения.

Още след първата ѝ стихосбирка " Цветя с очите на дами “ поетът Александър Геров я назовава " българската Емили Дикинсън “ (1982).

" Федя Филкова не беше от създателите, които шумят към себе си, въпреки у нас това да е единствената гаранция да бъдеш прочетен. Фината сензитивност се съчетава с решителност, проницателност и дълбочина на мисълта, с спестовност в изрече. Някои от най-кратките ѝ стихотворения са безусловно огладени от водата камъни, като че ли положени в японска градина. Нищожно малко са у нас поетите, които пишат в този ключ и това прави сходна лирика мъчно припозната от българския книжовен пейзаж. ", казва Силвия Чолева.

Проф. Михаил Неделчев дефинира творбите на Федя Филкова като минималистична литература, деликатна стилистика, вградена в смели тематични насоки: " Това е литература, която приказва за гибелта – и поезията, и прозата. Много малко са тези от нас, които приказват за гибелта, мислят за нея, съумяват да опитомят гибелта. "  

Федя Филкова е съпруга на изключителния стихотворец Николай Кънчев (1936 – 2007). От 2007 година провежда дружно с артиста Милен Миланов годишния " Поетичен Никулден ", а от 2012 година присъжда Наградата за нова българска лирика " Николай Кънчев “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР